Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε

Συνέντευξη Γιάννη Αδάμου

Στο Muse Trap δεν βάζουμε όρια στις τέχνες και φιλοξενούμε τα πάντα. Μπορεί προτεραιότητα να έχουν πράγματα που εκφράζουν τις προτιμήσεις μας αλλά δεν χάνουμε την ευκαιρία, όταν μας δίνετε απλόχερα, να εξερευνήσουμε και άλλα μονοπάτια. Μια τέτοια ευκαιρία είναι η γνωριμία με τον Γιάννη Αδάμο, έναν ταλαντούχο μουσικό από την Καρδίτσα που εκφράζεται μέσα από την παραδοσιακή, τη ρεμπέτικη και την έντεχνη μουσική.

Από τα 12 του χρόνια δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική παίζοντας αρκετά όργανα (τζούρα, μπαγλαμαδάκι, κιθάρα), συνθέτοντας, γράφοντας στίχους και παρουσιάζοντας τη μουσική του είτε ως σόλο καλλιτέχνης είτε μέσα από το συγκρότημά του «Ροζ Πένες». Η αφορμή για την συνέντευξη είναι το νέο του single με τίτλο «Ανθρωπάκος» που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2022 ως προπομπός του νέου του άλμπουμ με τίτλο «Στο Παραπέτασμα του Κόσμου» σε συνεργασία με τη Βουή Music Productions.

Ο «Ανθρωπάκος» είναι ένα αργό τραγούδι στο οποίο δεσπόζουν τα έγχορδα με την έμφαση να δίνεται κατά τη γνώμη μου στους στίχους με τους οποίους ο Αδάμος θέλει να στηλιτεύσει τη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου, τον εξευτελισμό του και να τονίσει τις μεγάλες ευθύνες που φέρουμε για ότι δεινό περνάμε.

Καλύτερα όμως να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο.

Muse Trap: Καλησπέρα Γιάννη. Καλώς ήρθες στο Muse Trap! Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνεις. Μιας και είναι η πρώτη μας γνωριμία, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την πορεία σου μέχρι τώρα στη μουσική που απ’ ότι ξέρω ξεκινάει από πολύ νωρίς.

Γιάννης Αδάμος: Καλησπέρα σας, ευχαριστώ για τον πρόσκληση. Ναι ξεκινάει από πολύ νωρίς όπως λέτε, στα 12 μου άρχισα να ασχολούμαι με την στιχουργική και παράλληλα να προσπαθώ να μάθω μπουζούκι από ένα τρίχορδο που είχα βρει στην αποθήκη του σπιτιού μας τότε. Βλέποντας ότι δεν τα καταφέρνω με το μπουζούκι άρχισα όσο μπορούσα μόνος να βγάζω μελωδίες για τους δικούς μου στίχους μιας και δεν μου ήταν εύκολο να μάθω όπως θα ήθελα άλλα τραγούδια που άκουγα τότε κυρίως ρεμπέτικα. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή σχεδόν αυτοδίδακτος στην μουσική μελετάω τρίχορδα και κιθάρα ακόμη και σήμερα και έχω μέχρι τώρα παρουσιάσει τρεις δισκογραφικές δουλείες με τον κ. Μίλτο Καρατζά και την Final Touch.

MT: Ποιες είναι οι επιρροές σου στη μουσική. Δηλαδή κάποιος που θα ακούσει για πρώτη φορά τα τραγούδια σου, τι να περιμένει να ακούσει;

ΓΑ: Πάντα προσπαθούσα και ακόμη προσπαθώ να βγάλω κάτι καινούργιο όσο αφορά την μουσική των τραγουδιών μου. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και όπως θα παρατηρήσετε και στους τρεις δίσκους μου έχω κάνει και κάτι διαφορετικό. Μου αρέσει να παίρνω στοιχεία και από την παραδοσιακή μας μουσική και από το λαϊκό τραγούδι και να τα κάνω όσο μπορώ δικά μου. Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στο είδος μουσικής που υπάγομαι για αυτό θα πω ότι γράφω Ελληνική μουσική με μπουζούκια, κλαρίνα και ηλεκτρικές κιθάρες. 

MT: Ακούγοντας αρκετά από τα τραγούδια σου αντιλήφθηκα ότι δίνεις μεγάλη σημασία στον στίχο. Τι θεματολογία επιλέγεις και από πού εμπνέεσαι;

ΓΑ: Ναι γενικά ο στίχος μου βγαίνει τελείως αβίαστα. Εμπνέομαι από το κάθε τι μικρό που περνάει απαρατήρητο και που μπορεί να μας διδάξει ή και ακόμη να μας γεννήσει ένα ταξίδι που ο ακροατής θα το φέρει στα μέτρα του και θα το κάνει δικό του. Εκτός από τα βασικά θέματα που ασχολούνται όλοι δηλαδή έρωτα, θάνατο, μου αρέσει να καταπιάνομαι με τον ίδιο τον άνθρωπο και με τον εξευτελισμό του. 

ΜΤ: Στον «Ανθρωπάκο» θα λέγαμε ότι εκφράζεσαι με σκληρά λόγια για τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ευθύνες του για την κατάντια της κοινωνίας. Πιστεύεις γενικά ότι η ανθρωπότητα έχει πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή ή θεωρείς ότι μπορεί να αλλάξει με κάποιο τρόπο η κατάσταση;

ΓΑ: Σίγουρα η ανθρωπότητα έχει πάρει τον λάθος δρόμο σε όλα τα θέματα και από όλες τις απόψεις. Επίσης σίγουρα μπορεί να αλλάξει με κάποιο τρόπο η κατάσταση αυτή όμως για να αλλάξει όλο αυτό πρέπει να φτάσουμε τελείως στον πάτο κάτι που κατά την άποψη μου δεν έχει γίνει ακόμη άλλα έρχεται πολύ σύντομα. Οπότε σίγουρα στο μέλλον κάποια στιγμή όλο αυτό και όλες αυτές οι αντιλήψεις και ιδεολογίες θα αλλάξουν ριζικά απλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. 

MT: Πότε να αναμένουμε ολοκληρωμένο το άλμπουμ σου; Τα υπόλοιπα τραγούδια θα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος;

ΓΑ: Το νέο μου album  με τίτλο » Στο Παραπέτασμα του Κόσμου» θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο μέσα στο 2024 . Θα είναι ένας τελείως προσωπικός δίσκος με δύο μεγάλες συμμετοχές που δεν θα ήθελα να αποκαλύψω ακόμη.  Μέχρι τότε θα κυκλοφορήσουν άλλα 3 single και το ένα από αυτά μάλιστα τον Νοέμβριο. Δεν θα είναι όλα τα τραγούδια στο ίδιο μήκος κύματος κάθε τραγούδι θα είναι διαφορετικό.

ΜΤ: Απ΄ ότι γνωρίζω έχεις μπει ήδη και στον κινηματογραφικό κόσμο αφού επιμελήθηκες τη μουσική για την ταινία του Άγη Δημητρόπουλου «Ουσάκ και Πειραιώτικος». Τι ακριβώς έκανες και πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύεις με το μυαλό σου σε ένα συγκεκριμένο project όπως μια ταινία συγκριτικά με το να γράφεις απλά τη μουσική σου χωρίς περιορισμούς;

ΓΑ: Ναι έχω πάρει μέρος σε όλο αυτό το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν γνωρίζω αν θα ολοκληρωθεί. Ήταν μία μοναδική εμπειρία και αρκετά δύσκολη για εμένα καθώς είχα και έναν βασικό υποκριτικό ρόλο στην ταινία εκτός από το μουσικό κομμάτι. Αυτό που έκανα σε αυτή την δουλειά στην ουσία ήταν να καθοδηγήσω μουσικά τους δύο πρωταγωνιστές στην ρεμπέτική μουσική. Ήταν κάτι το μοναδικό οι συμπρωταγωνιστές μου ήταν άψογοι επαγγελματίες και ήταν πολύ ευχάριστη εμπειρία. 

MT: Εκτός από το νέο άλμπουμ υπάρχει κάτι άλλο στα καλλιτεχνικά σου πλάνα για το μέλλον, όπως κάποιες live εμφανίσεις, συνεργασίες κτλ.;

ΓΑ: Ναι εμφανίσεις θα πραγματοποιήσω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ σε όλη την Ελλάδα ήδη κανονίζουμε για Κατερίνη, Τύρναβο, Λάρισα και Καρδίτσα . Συνεργασίες μόνο δισκογραφικά αυτές που ανέφερα παραπάνω και τέλος θα ξεκινήσει και η εκπομπή μου στο κανάλι μου στο You Tube »στο καθιστικό» όπου εκεί διασκευάζω ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

ΜT: Νομίζω με έχεις καλύψει για την ώρα. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για τη συνέντευξη και να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία! Το κλείσιμο δικό σου!

ΓΑ: Εγώ ευχαριστώ να είστε όλοι καλά και καλή δύναμη σε όλους!

Για το Muse Trap, Kostas B.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: